01 marca 2024

Wpływ czerwonego wina na zdrowie.

Picie czerwonego wina było częścią religijnych, społecznych i kulturalnych tradycji przez wieki.

W średniowieczu klasztory benedyktyńskie uważały, że umiarkowane spożywanie wina zwiększa długość życia ich mnichów

i działa jako lekarstwo na pewne choroby.

Korzyści zdrowotne płynące z picia wina były cenione od niepamiętnych czasów. Choć stało się to kwestią sporną w ostatnich latach,

nowoczesne badania ujawniają prawdę za pierwotnymi twierdzeniami.

 

1. Wpływ wina na umysł:

Badania w dziedzinie nauk biologicznych wykazują, że resweratrol zawarty w czerwonym winie hamuje produkcję białka beta-amyloidowego, którego nadmiar obecny jest w mózgu osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Substancje chemiczne zawarte w czerwonym winie zapobiegają spadkowi neuronów w mózgu.

Ponadto, istnieje również raport z 2018 roku, w którym badacze odkryli zwiększone ryzyko demencji u osób, które powstrzymywały się od picia wina.

Chociaż badania w tym obszarze wciąż trwają, obecne ustalenia pokazują, że spożycie czerwonego wina powstałego z ciemnych winogron ma istotne znaczenie neurologiczne. Naukowcy mają nadzieję, że dalsze badania potwierdzą, że składniki zawarte w czerwonym winie mogą pomóc w zwalczaniu neurologicznych uszkodzeń związanych z postępem choroby Alzheimera.

 

2. Antyoksydanty dla Lepszej Skóry:

Czerwone wino jest bogate w silne antyoksydanty zwane polifenolami, które pomagają chronić wyściółkę naczyń krwionośnych w sercu. Ciemne winogrona zawierają dużo antyoksydantów, takich jak resweratrol, katechiny, antocyjany i taniny (proantocyjanidyny i ellagitanniny).

Spośród wszystkich tych substancji, resweratrol i proantocyjanidyny są głównymi antyoksydantami odpowiedzialnymi za wiele korzyści zdrowotnych, w tym zapobieganie starzeniu się skóry. Wraz z flawonoidami zawartymi w winie, zwalczają one starzenie się poprzez przywracanie kolagenu i elastycznych włókien, sprawiając, że skóra wygląda młodziej, świeżo i bardziej elastycznie.

 

3. Korzysci dla Serca:

Umiarkowane spożycie wina może zapobiegać krzepnięciu krwi.

Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologicznego (AHA), obfitość resweratrolu w winie obniża ciśnienie krwi i zwiększa poziom dobrego cholesterolu. Wino działa jako naturalny rozrzedzacz krwi. Może również redukować stan zapalny w organizmie ludzkim. Antyoksydanty polifenolowe zawarte w czerwonym winie również pomagają w zmniejszeniu krzepnięcia krwi, zachowując elastyczność naczyń krwionośnych.

Przegląd z 2019 roku informuje, że picie czerwonego wina ma działanie kardioprotekcyjne i obniża ryzyko choroby wieńcowej, która jest główną przyczyną chorób i zgonów w Ameryce Północnej. Jednak AHA zauważa, że korzyści zdrowotne z picia wina mogą być wywierane przez inne czynniki i nie dowodzą bezpośredniej przyczynowości.

Na przykład: konsumenci wina często prowadzą zdrowsze style życia.

Chociaż niektóre badania wykazały, że picie wina wiąże się z mniejszym ryzykiem zgonu z powodu choroby serca, nadmierne spożycie alkoholu nadal może szkodzić sercu.

 

4. Reguluje Poziom Cukru we Krwi:

Badanie opublikowane w czasopiśmie Journal of Medical Biochemistry stwierdza, że alkohol w czerwonym winie może pomóc zapobiegać cukrzycy. Oprócz kontroli poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, resweratrol również ogranicza poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą. Badanie z 2015 roku odkrywa, że picie szklanki czerwonego wina dziennie "umiarkowanie zmniejsza ryzyko kardiometaboliczne" u osób cierpiących na cukrzycę typu 2.

 

5. Zwolnienie Procesu Starzenia się i Promowanie Długowieczności:

Istnieje twierdzenie, że picie czerwonego wina może wydłużyć życie i spowolnić proces starzenia się. Jeśli umiarkowane picie zmniejsza ryzyko wystąpienia pewnych przewlekłych chorób, może to pomóc ludziom żyć dłużej.

Resweratrol zawarty w czerwonym winie pozytywnie wpływa na konkretne geny związane z podeszłym wiekiem, według badań przeprowadzonych przez czasopismo Heart Failure Reviews. Antyoksydant aktywuje białko, które działa jako środek przeciwdziałający starzeniu, co prowadzi do zwiększonego ogólnego zdrowia i promowania długowieczności u ludzi.

Połączenie lampki czerwonego wina ze zdrowym posiłkiem dodatkowo wzmacnia pozytywne efekty resweratrolu na twoje ciało. Zrównoważona dieta obejmuje posiłki bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i błonnik pokarmowy, które zbieżnie są głównymi składnikami diety śródziemnomorskiej. I jak nietrudno się domyślić, picie wina jest ważną częścią tej diety, obok warzyw i oliwy z oliwek.

 

6. Kluczem do czerpania korzyści z picia czerwonego wina jest umiarkowanie:

Lampka lub dwie czerwonego wina może być częścią zdrowej diety dla zdrowych dorosłych.

1-1,5 lampki dziennie dla kobiet i 1-2 lampki dziennie dla mężczyzn.

Szpital Yale-New Haven zaleca, że jeśli obecnie nie pijesz alkoholu, nie musisz czuć presji, żeby zacząć pić dla zdrowia.

© 2024 WYNE EXCLUSIVE COLLECTION

GDAŃSK - POLAND | BIURO@WYNE.PL | REGULAMIN | All rights reserved.