29 lutego 2024

VIN MARIANI.
Wino kokainowe.

W połowie XIX wieku Angelo Mariani, chemik o niezwykłych zdolnościach, postanowił połączyć wino z kokainą,

tworząć w ten sposób Vin Mariani - napój, który szybko zdobył popularność wśród papieży, elit i monarchów.

 

Liście koki, od wieków wykorzystywane przez rdzennych mieszkańców Ajmarów ( tereny dzisiejszej Boliwii) , były inspiracją dla Marianiego.

 

Postanowił on ułatwić proces izolacji kokainy z liści, co zaowocowało powstaniem "Napoju z liści koki".

Mariani eksperymentował z proporcjami, dodając sześć miligramów koki do trzydziestu mililitrów wina Bordeaux,

a następnie wzbogacając mieszankę brandy i cukrem.

Efektem było stworzenie trunku zawierającego w szklance około dwudziestu pięciu miligramów kokainy.

 

Vin Mariani zyskało uznanie jako napój leczniczy, poprawiający apetyt, trawienie i ogólną kondycję organizmu.

Szybko zostało uznane jako remedium na różne dolegliwości, a nawet w mniejszych dawkach uznano go za bezpieczny dla dzieci.

Ludzie zaczęli masowo gromadzić się u drzwi domu Marianiego, pragnąc spróbować tego wyjątkowego napoju.

Sukces Vin Mariani wywołał falę naśladowców, w tym pułkownika Johna Pembertona, cierpiącego na uzależnienie od morfiny i kokainy.

Zainspirowany Vin Mariani, Pemberton stworzył własną wersję napoju nazwaną francuskim winem Coca Pemberton.

 

Pemberton musiał dostosować swoją recepturę do amerykańskich gustów, zwiększając ilość kokainy w mieszance.

 

Największym fanem Vin Mariani pozostał papież Leon XIII, który nadał Marianiemu specjalną nagrodę i zawsze nosił przy sobie piersiówkę z tym napojem.

© 2024 WYNE EXCLUSIVE COLLECTION

GDAŃSK - POLAND | BIURO@WYNE.PL | REGULAMIN | All rights reserved.